Millainen on hyvä lukuvalo makuuhuoneeseen

  • 27 Sep, 2022

Hyvä lukuvalo makuuhuoneeseen ei häikäise toista nukkujaa.

Mikäli luet paljon, tiedätkin, että hyvä lukuvalo on asia, johon on syytä panostaa. Hämärässä valossa silmät väsyvät ja kuivuvat nopeasti aiheuttaen pään- tai silmien särkyä. Hyvä lukuvalo makuuhuoneeseen tai miksei olohuoneen lukunurkkaukseen on ensinnäkin tarpeeksi kirkas. Toisekseen, se ei kuitenkaan saa olla liian häikäisevä, jolloin se tuntuu silmissä pahalta. Valaisimen onkin hyvä olla sellainen, joka päästää valoa lukemaasi kirjaan tai lehteen miellyttävästi.

Millaisen sijainnin hyvä lukuvalo makuuhuoneeseen tarvitsee?

Usein valaisimet ostetaan ulkonäön perusteella, mutta sitäkin tärkeämpää on katsoa, millaisen valon se luo. Erityisen tärkeää lukuvalossa on, ettei se häikäise käyttäjäänsä. Hyvä valinta onkin sellainen, jossa valonlähde ei ole näkyvillä, vaan tulee jonkin suojan takaa. Myös hyvin pistemäinen valo saattaa aiheuttaa heijastumia, jotka haittaavat lukemista. Parempi ratkaisu on valaisin, jossa valo jakaantuu tasaisemmin isommalle alueelle.

Tärkeää on myös valaisimen sijoittelu. Paras lukulamppu on sellainen, jossa valo tulee lukijan takaviistosta ja se valaisee erinomaisesti luettavan alueen. Sellaiset valaisimet, joissa on liikuteltava ja varreltaan taipuisa varsi, ovat kaikkein sopivampia tähän tarkoitukseen. Makuuhuoneeseen hyviä valintoja ovat jalkalamput, seinään tai sängynpäätyyn kiinnitettävä hyvin yksinkertainen klipsilamppu.

Lukutunnelmaa eri värisävyillä

Nykyisin useat lamput ovat LED-valaisimia, joissa on miellyttävä perusvalo. Kuitenkin on aina hyväksi, jos valaisimen valon kirkkautta pystyy säätämään tarpeen mukaan. Esimerkiksi kirkkaat valot on hyvä himmentää, mikäli makuuhuoneessa jo joku nukkuu ja itse haluaa vielä lukea. Näin valaisimet ovat käytännöllisempiä ja sopivat paremmin joka päiväiseen käyttöön.