Millainen kattovalaisin matalaan olohuoneeseen?

  • 26 Dec, 2021

Matalaan tilaan ei kannata hankkia roikkuvaa valaisinta.

Olohuoneen valaistus riippuu paljon siitä, miten korkea huonetila todellisuudessa on. Se ratkaisee myös sen, millainen kattovalaisin matalaan olohuoneeseen käy. Valaistukseen vaikuttaa myöskin se, että mitä olohuoneessa tekee eli millainen valaistus on riittävä. Matala olohuone vaatii valaisimelta kuitenkin huomattavasti enemmän kuin korkea huonetila, johon voi sijoittaa myös roikkuvia valaisimia. Tärkeää on myös se, tuleeko tilaan yleisvalaisimien lisäksi kohdevalaisimia, joita voi käyttää tarkkaan työhön, esimerkiksi lukemiseen.

Millainen kattovalaisin matalaan olohuoneeseen on paras?

Matalaan huoneeseen parhaimpia ja onnistuneempia valaistusratkaisuja on lähellä kattoa olevat valaisimet kuten kohdevalaisimet tai platformit. Olohuoneen materiaalit ratkaisevat sen, millainen valoteho valaisimessa tulee olla. Jos tilassa ei ole heijastavia materiaaleja, on tilaan valittava tehokkaampi valaistus. Jos matalan tilan katto on valkoinen, se heijastaa jonkin verran valoa ja lisää valaistuksen määrää luonnollisesti huonetilassa.

Kattovalaisin on myös valittava sen mukaan, paljonko sen on päästettävä valoa läpi. On muistettava sekin, että valaisimien väri vaikuttaa valaistuksen tulokseen. Valitsemalla lasisen vaihtoehdon, se päästää kaikkein eniten valoa lävitseen. Kankaiset päästävät läpi vain hiukan valoa ja metalliset valaisimet puolestaan ohjaavat valon vain siihen suuntaan, mihin valaisin on auki. Näiden pohjalta on helpompi miettiä, millainen valaisin olohuoneeseen olisi parasta valita.

Seinävalaisimia matalaan tilaan

Matalassa tilassa vaihtoehtoisia ratkaisuja ovat myöskin seinävalaisimet. Tämäkin vaihtoehto riippuu siitä, minkä värinen seinän pinta on. Jos seinät ovat vaaleat, muutamalla seinävalaisimella saa aikaan hyvän ratkaisun sekä tilaan riittävää valaistusta. Mikäli tilaan on suunnitteilla jonkinlainen lukunurkkaus, sen viereen voi ajatella myös lukuvaloa, jolloin kattovalaisimen ei välttämättä tarvitse tuoda tilaan niin kirkasta valoa. Matalassa tilassa voi käyttää myös kattoon upotettavia LED -valaisimia.