Lastenhuoneen lamppu

  • 24 Nov, 2021

Lapsi kurkistelee lastenhuoneessa

Lastenhuoneen lamppu on tärkeä osa lastenhuoneen sisustamista, sillä hyvä valaistus mahdollistaa paremmat leikit. Lastenhuoneen valo tulisi kattaa koko huone, jotta leikkikalut olisi löydettävissä helpommin. Pimeisiin nurkkiin voi asettaa esimerkiksi kohdevalaisimia, jolloin huone näyttää suuremmalta ja koko tila tulee hyödynnettyä paremmin. Myös valaisimien turvallisuus on erittäin tärkeää, jotta tila olisi mahdollisimman turvallinen. Leikkien aikana sattuu ja tapahtuu, joten esimerkiksi johdot tulisi olla riittävän hyvin piilossa.

Vinkkejä lastenhuoneen valaisimiin

Lastenhuoneen lamppu voi olla lähes mitä vain, sillä sen valinnassa voi käyttää enemmän mielikuvitusta kuin muiden huoneiden valaisimissa. Kodin valaisimet ovat yleensä yksivärisiä ja kohtalaisen yksinkertaisia muodoiltaan, mutta lastenhuoneen lampussa voi ottaa enemmän vapauksia. Lapsilla on yleensä omat suosikkihahmot piirretyistä tai sarjakuvista, jolloin lampussa voi olla kyseisen sarjakuvan hahmoja. Lisäksi lamppu voi muistuttaa esimerkiksi pilvenhattaraa tai aurinkoa, joka antaa lasten mielikuvitukselle tilaa toimia. Toisinaan jokin yksinkertainen ajatus voi toimia hyvin, sillä lasten vilkas mielikuvitus tekee yksinkertaisestakin lampusta mielenkiintoisen.

Vinkit Skandinaaviseen sisustukseen ovat aina tervetulleita suomalaisille lapsiperheille, sillä Suomessa arvostetaan sisustamisessa funktionaalisuutta. Siksi lamppu voi olla yhtä hyvin sellainen, joka valaisee huoneen tasaisesti ja tekee näin tehtävänsä. Erityistä huomiota kannattaa aina liittää turvallisuuteen ja pyrkiä välttämään esimerkiksi johtoja lattialla. Turvallisin tapa on tietysti kattovalaisin, joka on riittävän jykevästi asennettu kattoon.

Lastenhuoneen lamppu eri tilanteisiin

Lastenhuoneen valo on hyvä olla sellainen, että sitä voi muuttaa helposti päivän mittaan. Päivisin on hyvä olla riittävästi valoa, joka kattaa koko huoneen. Tällöin leikkiminen on helpompaa, koska koko huone on valaistu. Toisaalta taas päiväunien aikaan valoa tulisi vähentää, jolloin on hyvä käyttää eri valoja siihen tarkoitukseen. Esimerkiksi lattialamppu tai yövalo voi ajaa asiansa tällöin parhaiten. Erilaisia yövaloja on suunniteltu lapsille siten, että niiden aiheina on esimerkiksi metsän eläimet tai muut luontoon liittyvät aiheet.

Koska lastenhuoneissa on usein ikkunat, niiden kautta tulee paljon valoa huoneeseen. Luonnonvalo olisi hyvä saada kokonaan pois silloin, kun lapsi on käymässä nukkumaan. Tällöin valaisimien lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös verhoihin ja sälekaihtimiin. Kunnon pimennysverhoilla saa huoneen helposti pimeäksi, mikä edesauttaa lapsen nukahtamista. Samalla pienellä yölampulla voi kuitenkin valaista huonetta hieman, mikä saattaa auttaa lasta nukahtamaan paremmin.

Lastenhuoneen lamput voivat olla leikkisiä

Lastenhuoneen lamppu on usein jokin eläinhahmo tai jokin muu hahmo, joka on lapselle tuttu. Yölampuissa monet valmistajat suosivat varsinkin eläimiä, jolloin voit hankkia lapsellesi sellaisen lampun, jossa on juuri hänelle sopiva eläin. Esimerkiksi puput, ketut ja nallet ovat monille lapsille tuttuja hahmoja, joita seikkailee esimerkiksi iltasaduissa. Voit mahdollisesti luoda jonkin teeman lastenhuoneeseen, jolloin sekä lelut että valaisimet luovat yhtenäisen kokonaisuuden.

Lamppujen väreillä voi leikkiä siten, ettei joka paikkaan valitse perinteistä valkoista tai kellertävää valoa. Eri värisillä lampuilla voi korostaa huoneen sisustusta kätevästi. Lamppujen varjostimissa voi olla reikiä, joista valo muokkaa erilaisia hahmoja vaikkapa lastenhuoneen seinälle.