Jalallinen kasvivalaisin vehreyden tuojana
- 21 Jul, 2022
Jalallinen kasvivalaisin on hyödyllinen apuväline kasvien hyvinvointiin. Se sopii erityisesti taimien kasvattamiseen ja talvikaudella se hoitaa kasveja. Lisävalon käyttö kannattaakin mukauttaa luonnonvalon määrän mukaan. Kasvit tarvitsevat valoa keskimäärin noin tuhat luksia kahdentoista tunnin ajan päivässä. Tärkeintä on kuitenkin ensin ottaa selvää kasvin alkuperästä. Jos kasvi on kotoisin hyvin aurinkoisesta paikasta, tarvitsee se melko varmasti lisävaloa talvella. Osalle kasveista on kuitenkin ominaista talvehtia talven läpi ja silloin niiden tulisikin antaa levätä rauhassa.
Jalallinen kasvivalaisin seisoo omilla jaloillaan
Nykyään markkinoilla on laaja valikoima erilaisia kasvivaloja. Erityisesti jalallinen kasvivalaisin on hyvin kätevä, sillä sitä on helppo siirtää ja liikutella paikasta toiseen tarpeen mukaan. Näin ollen valon kohdistaminen on helpompaa ja kasvin voi huoletta siirtää vähän pimeämpäänkin nurkkaukseen. Kasvivalaisimen ominaisuuksiin kannattaa perehtyä ennen ostamista. Riittävän tehokkuuden lisäksi yksi tärkeä jalallisen valaisimen ominaisuus on korkeudensäätö, sillä valaistusta tulee nostaa kasvin kasvun mukana.
Valo on kasvien tärkein energianlähde. Kasvivalaisin edistää kasvien kasvua ja hyvinvointia fotosynteesiin sopivalla sähkömagneettisella spektrillä. Fotosynteesin, eli yhteyttämisprosessin, kannalta kasvien on tärkeää saada siniviolettia tai punaista valoa. Juuri niiden värien aaltopituuksien yhdistelmien ansiosta kasvit kasvavat sekä pituutta että paksuutta. On siis hyvä muistaa että lisävalo pitää kasvien toiminnat vilkkaina, jolloin ne voivat kaivata enemmän kastelua sekä lannoitteita.
Valitse oikea valon voimakkuus
Kasvivalaisinta ostettaessa on hyvä ensin miettiä sen käyttötarkoitus. Kaikista eniten valoa tarvitaan siemenkylvöön sekä esikasvatukseen. Esikasvatuksessa valoa tarvitaan vähintään 200 mikromoolia tai 100 wattia neliömetriä kohden. Kauempana ikkunasta olevat ruukkukasvit tarvitsevat noin 100 mikromoolia tai 50 wattia per neliömetri 12-14 tunnin ajan päivässä. Vuorokausirytmi on tärkeää ja valaisin olisi hyvä sammuttaa yön ajaksi. Talvehtivat kasvit tarvitsevat valoa vähiten, noin 70 mikromoolia tai 30 wattia per neliömetri 8-12 tunnin ajan vuorokaudessa.