Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Et ole valinnut tuotteita vertailuun.

Valaistuksen trendit

Onnistunut valaistus on muutakin kuin pelkkää valoa. Valaistukselta vaaditaan sisustuksellisuutta, monikäyttöisyyttä, tunnelman rakentamista ja muunneltavuutta. Valaistus on myös tärkeimpiä kodin viihtyvyyteen vaikuttavia elementtejä. Hyvällä valaistuksella luodaan kotiin miellyttävä ja vireä ilmapiiri. Liian niukka ja väärin suunnattu valaistus puolestaan voi luoda ankean ja tylsämielisen ilmapiirin.

Hyvän valaistuksen ei tarvitse olla kallis, monimutkainen tai vaikeakäyttöinen. Tärkeintä on, että valoa on riittävästi ja se on sijoitettu oikein ja tulee oikeasta suunnasta. Valaisimen ulkonäön tulee myös miellyttää silmää ja olla sisustukseen sopivia.

Huhtikuussa Frankfurtissa järjestetyillä Light + Building messuilla, joka on suurin alan tapahtuma, oli esillä satojen valaisinvalmistajien uusia tuotteita ja uusin teknologia niin kodin kuin julkisten tilojen valaistukseen. Mitä yhteistä esillä olleissa tuhansissa valaisimissa oli, mitä ovat valaistuksen trendit 2014?

LED teknologia

Hehkulamput olivat vallitseva valonlähde yli 100 vuotta, loistavan keksinnön Edison aikanaan teki! Hehkulamppujen aika on nyt ohi ja valonlähde vaihtoehtoja on markkinoilla useita. Halogeenilamput yleistyivät  2000 luvun alussa ja energiansäästölamppujen valikoima on myös paljon laajentunut ja kehittynyt. LED valonlähteenä on kuitenkin ajamassa näiden ohi. LED teknologia on kehittynyt erittäin voimakkaasti ja niin valoteho kuin muut ominaisuudet ovat jo erittäin hyvät. Myös hintataso on laskenut paljon ja käyttötunti edullisempi kuin muilla valonlähteillä.

LED valonlähteenä on joko lamppu, jonka voi laittaa olemassa olevaan valaisimeen tai valaisimeen integroitu LED, jolloin valonlähdettä ei tarvitse vaihtaa. Kirjainlyhenne LED tulee englanninkielisistä sanoista Light-Emmiting Diode eli se on puolijohde komponentti, joka säteilee valoa kun sen läpi johdetaan sähkövirta. LED kehitettiin jo 1900 luvun alussa, mutta vasta vuosituhannen vaihteessa se yleistyi valaistuksessa. Euroopassa jo liki puolet myydyistä lampuista ja valaisimista perustuu LED teknologiaan.

Pelkistetty design, uusia värejä

Valaisimien muotoilu on muuttunut Ledien myötä yksinkertaisempaan suuntaan ja niiden koko on pääsääntöisesti pienentynyt. Tarjonta on valtavan laajaa ja jokaiseen makuun ja sisustukseen löytyy varmasti hyvä vaihtoehto. Kuten kaikessa sisustamisessa, myös valaisimissa muodot ja värit muuttuvat.
Trendikkäitä elementtejä valaisimissa ovat:

- luonnonläheiset ja -näköiset materiaalit kuten puu, erilaiset kivijäljitelmät, betoni ja tekstiilit. Värimaailmassa erilaisia ruskean ja vihreän sävyjä, usein yhdistettynä mustaan.

- metallivalaisimet hohdokkaissa väreissä kuten kupari, pronssi ja kulta, joko kiiltävinä pintoina tai mattana, usein yhdistettynä erilaisiin struktuuripintoihin.

- sirot ja pienikokoiset valaisimet, pääväreinä musta tai valkoinen, paljon myös lasia. Pieninä väri piristeinä metallin sininen tai vaalea vihreä esimerkiksi johdon värinä.

- rohkeasti värikkäät valaisimet: punaista, aprikoosia, vihreää ja rosaa. Kierrätys materiaalit ja ”itsetuunatut” ovat  IN, vaikka vanhasta roskakorista tehty valaisin.

 

Valo on meille kaikille perustarve, kuten ruoka ja lepo, ilman sitä me emme tule toimeen. Valo on varsin positiivinen asia ja hyvässä valaistuksessa viihdymme ja voimme hyvin. Valaisimen ostaminen tulisi myös olla mukava tapahtuma ja laajasta valikoimasta asiantuntevan henkilöstön avulla sinulle löytyy varmasti juuri sopiva vaihtoehto.

 

Valoisin terveisin,

Kodinvalaisimet.fi